Allergi - Hva skjer?

Allergi - Hva skjer?

by David Castillo Dominici

Protein som finnes i spytt, døde hudceller, urin og pelsdyr er de viktigste årsakene til neseallergi.

Katter ligger på førsteplass når det gjelder kjæledyrallergi. En spesiell olje som katten utskiller fra huden er en spreder og kan forårsake allergi symptomer. I tillegg, når katter vasker seg, så kommer den allergifremkallende oljen i spyttet deres og dekker pelsen. Når disse proteinpartiklene er tørre blir de lett luftbårne. Når de er i luften finner de lett veien til følsomme neser. Til og med katteurin kan inneholde disse

proteinene. De er meget levedyktige innendørs og kan fremkalle allergi i flere måneder, lenge etter at katten er vekk. Å klappe et dyr trenger nødvendigvis ikke å fremkalle allergi.

Hunder produserer allergifremkallende midler i pelsen, urinen, spyttet og blodet. Noen tror at korthårete raser, som for eksempel Chihuahua ikke så lett gir allergi symptomer, men det er ikke sant. Hvor allergifremkallende en hund er avhenger av hvor mange hud celler den mister, og ikke lengden på håret.

Hunder og katter er ikke de eneste dyrene som lett fremkaller allergiske reaksjoner.

Andre dyr som for eksempel marsvin, hamstere, kaniner, mus, rotter, ilder og andre pelskledde dyr kan gi allergi hos følsomme personer. Til og med hester kan gi symptomer hos noen mennesker, spesielt hos dem som bruker mye tid på bondegårder, i staller eller på travbanen.

Mennesker som er allergiske for fugler kan oppleve at alt som er laget av fjær kan gi symptomer. Dette inkluderer puter, dyner, etc...

Hvordan utvikles allergi?

Dyreallergi kan ta opp til 2 år for å utvikle. Dette er vanlig for forskere og andre som er veldig utsatt og mye borti dyr å utvikle allergier. Når en person har pådratt seg allergi, kan den allergiske reaksjonen vare opp til 6 måneder eller lenger.

Allergifremkallere fra dyr kan ligge i møbler, tepper og luften i måneder etter dyret er ute av huset. Noen mennesker er så følsomme at de kan reagere på skolen eller andre offentlige plasser, mot allergifremkallende stoffer som andre mennesker har på klærne.

Om Forfatteren

Ønsker du mer informasjon om dyr, dyrehold, kjæledyr og allergi, så besøk Dyreweb.no Husk å referer til Dyreweb.no med link hvis du ønsker å bruke denne artikkelen på din nettside!

Bildet er hentet fra http://www.freedigitalphotos.net

Image courtesy of akeeris / FreeDigitalPhotos.net

“De mest hovne mennesker er de som har allergi.” Tora 7 år

Copyright © All Rights Reserved