Hvordan skrive bryllupstale

Hvordan skrive en god bryllupstale

by Rosen Georgiev

De fleste har frykt for å snakke i store forsamlinger. En av gangene i livet du kanskje blir nødt til trosse denne, er når nettopp en venn av deg skal gifte seg. Hvordan skal du klare å skrive en tale som folk synes er interessant, og som gir både deg selv, brudeparet og alle gjestene en tale som fenger?

Det er lørdagskveld, og du har akkurat satt deg ned for å se på tv. Du sitter og slapper av når kameraten din ringer og forteller deg at han skal gifte seg. Han sier han gjerne vil at akkurat du skal være forlover. Du visste nok at beskjeden kom snart, og du håpet sikkert at du skulle få æren. Men plutselig går det opp for deg at å være forlover ikke bare går ut på å holde et skikkelig utdrikkingslag. Du skal også holde talen som forlover under bryllupet. Oi! Hvordan holder du en riktig bryllupstale?

Du søker antakelig litt rundt på nettet etter noen ferdige bryllupstaler, men finner fort ut at du ikke finner noe du vil bruke. Du får skrive din egen, om ikke du vil betale noen for å få den skrevet for deg. Undersøkelser viser at å snakke foran forsamlinger er en av de største fryktene folk har. Å snakke i forsamlinger er for mange veldig skremmende, og redselsen for å ikke klare det, og å tråkke skikkelig ned i salatbladene kan være stor. Derfor er det en kjempetrøst å vite hva du skal si, når du først står der.

Hjelper det virkelig å lete etter gratis taler til et bryllup på internett? Alt du antakeligvis finner er generelle tips og triks som forteller deg hvordan du skal lage den "perfekte talen". En tale som er skrevet av andre for andre er ofte ikke til stor hjelp. Den er allerede brukt den gangen den var ment, og det er bedre å komme opp med noe originalt som både kameraten din, bruden hans og resten av bryllupet får glede av. Bryllupstalen du skriver skal være personlig, og kanskje vekke noen koselig, hyggelige eller

morsomme minner.

Når du jobber med taler, så er det aller beste å tenke enkelt, skrive enkelt og framføre den enkelt. Du kan enkelt og greit tenke tilbake på de minnene kameraten din, deg og deres felles venner har fra før i tiden. Kommer du på noen få, så trenger du ikke lenger å avhenge av gratistaler du får fra nettet, som ikke er personlig i det hele tatt. Ikke trenger du å betale i dyre dommer for den heller.

Bryllupstalen du gir til din gode venn, som nå akkurat har giftet seg, skal være din måte å fortelle alle som hører på, litt om hvor flott du synes det er, at akkurat disse to menneskene har giftet seg. Den skal inneholde ditt synspunkt for hvorfor brudeparet er perfekte for hverandre, og at du ønsker dem all lykke på veien fremover. Du trenger ikke å holde en lang og kjedelig tale som aldri tar slutt. Du trenger bare å tenke på de store øyeblikkene og fortelle hvor mye du bryr deg om dine to flotte og eneståënde venner.

Hvis du fremdeles er nervøs når tiden kommer for at du skal holde talen din, kan du gjerne gjøre forarbeid ved å søke på internett etter hvordan du skal overkomme nervøsiteten ved å snakke foran mennesker. Akkurat dette er et stort tema, og dreier seg ikke bare om bryllupstaler. Det er masse bra ressurser både på norsk og engelsk for å hjelpe deg til å beholde roen, og ta det hele med glans. Mange av disse tipsene er kjempebra selv om de selvfølgelig også er generelle. Uansett skal du huske på at det er ingen som er der

ene og alene for å høre på deg. De er der for å hylle midtpunktene i bryllupet, nemlig brudeparet. Derfor er også de aller, aller fleste mennesker enig med alle som har noe å si om paret. Iallefall om det som blir sagt er positivt.

- Ikke være moraliserende og prekende. Hold deg til de store minnene og øyeblikkene, og fortell om disse.

Altfor mange holder lange taler fordi de vil gi råd og komme med meninger. Dette er ikke nødvendig i et bryllup. La presten eller ekteskapsrådgivere ta seg av den biten. Hold fast ved minnene. I alle sammengenger setter mennesker pris på å få høre kjære minner om mennesker de vet hvem er, og som de er glade i. Prøv å flett inn et par høydepunkter dere har opplevd i livet, ønsk dem lykke til, og så er du ferdig. Det skulle holde med 2-6 minutter.

- Gå heller for kortfattethet og minneverdig, enn langtekkelig og kjedelig.

Ingen mennesker liker taler som draes ut i "det uendelige". Det blir for uinteressant. Du skal ikke fortelle i syv lange og syv brede om alle eventyrene dere opplevde som små. Del et eller to store minner som vekker det følelsesmessige, og du er på en mye bedre vei.

Prøv å skriv og fremfør talen din til alle de som sitter i bryllupslokalet. Ikke bare til de som kjenner deg. Alle i lokalet har jo garantert en relasjon til enten bruden eller brudgommen, og det mest interessante er nettopp å høre minner som de kjenner seg igjen i. Sett deg ned i ro og fred, se gjerne i gamle bilder og fotoalbum for å vekke til livs gamle minner dere har og begynn å skriv talen på bakgrunn av disse.

Lykke til.

Om Forfatteren

Norges største nettsamfunn for bryllup åpnet i desember 2008. Å planlegge bryllup blir mye enklere om man har flere å snakke med, og få tips og råd fra! Bryllupsvenner.no har et svært populært og aktivt bryllupsforum hvor du også kan få tips og idéer til taler og sangskriving! Er du på utkikk etter noe unikt og spesielt av dekorasjoner og pynt til bryllup kan du besøke Til Bryllupet - Norges største nettbutikk på bryllupspynt og dekorasjoner!

Bildet er hentet fra http://www.freedigitalphotos.net

Image courtesy of Rosen Georgiev / FreeDigitalPhotos.net

"When somebody's been dating for a while, the boy might propose to the girl. He says to her, "I'll take you for a whole life, or at least until we have kids and get divorced, but you got to do one particular thing for me." Then she says, "Yes," but she's wondering what the thing is and whether it's naughty or not. She can't wait to find out. -Anita, Age 9

Copyright © All Rights Reserved