Alt om Kreta

Alt om Kreta

Kreta er den største av de greske øyene og en populær turistdestinasjon. Kysten tilbyr en god variasjon av lange sandstrender og små bukter, men vekk i fra hoteller og leiligheter har øya flere interessante arkeologiske funn og monumenter.

 

Rethymnon

Rethymnon er et yndet sted for turister, og det var faktisk venetianerne som utviklet byen til en havneby. Etter hvert som den ble større kom behovet for en stor festning – eller ”Fortezza” som fremdeles dominerer det gamle kvarteret den dag i dag og tilbyr besøkende fantastisk utsikt over byen og langs kysten.

 

Strendene langs kysten brukes som reir for de truede havskilpaddene (http://www.archelon.gr/eng/wois.htm). Hunnene finner veien tilbake til den samme stranden hvor de selv ble født for å legge eggene, normalt om natten, og sesongen varer fra mai til midten av november. De nærliggende strendene er under observasjon for å beskytte skilpaddene og det finnes også flere frivillige organisasjoner på øya som beskytter og patruljerer områdene.

 

Elounda

Elounda var opprinnelig en fiskerlandsby, men har utviklet seg til å bli en chic sommerdestinasjon.

 

Den nåværende landsbyen ligger på sørkysten av Elounda-bukten, rett vest fra Olounda - den originale landsbyen som historikerne mener ble ødelagt av et jordskjelv 780 e. Kr. Når sjøen er rolig kan man faktisk restene av en gammel landsby på havbunnen. De fleste historiske gjenstandene er funnet og er nå utstilt på det Arkeologiske Museum i Agios Nikolaos og i Louvre, Paris.

 

Mange turister som reiser til Elounda tar en båttur til Spinalonga. Festningen her ble bygd av venetianerne i 1579 og på 1900-tallet skapte spedalske sitt eget samfunn på øya med kirker, kafeer, skole, sykehus og butikker.

 

Mer enn 400 spedalske mennesker ble fraktet til denne øya og alle som gikk ned ”Smertens gate” visste at det var ingen vei tilbake. Et samfunn ble bygget, og her skjedde det fødsler, bryllup og begravelser - de friske barna ble sendt i fosterhjem eller til friske slektninger. I dag er øya en turistattraksjon og mer enn 30.000 turister besøker den tidligere leprakolonien Spinalonga.

 

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos blir kalt Kretas Hjerte, og er en elegant og sjarmerende by med godt utvalg av barer, butikker og restauranter. Byens arkeologiske museum er en interessant ekskursjon med funn fra steinalderen og romertiden.

 

Innsjøen Voulismeni ligger midt i bysentrum og visstnok var det her gudinnen Athena badet. Lokale legender sier at innsjøen er bunnløs, men i moderne tid har dybden har blitt målt til hele 64 meter. Påskesøndag samles de lokale innbyggerne rundt innsjøen ved midnatt og feirer med raketter og fyrverkeri.

 

Chania

Chania ligger på nordkysten av øya og er den nest største byen på Kreta. Byen har til og med sin egen internasjonale flyplass.

 

Chanias historie går langt bak i tid og utgravninger i gamlebyen fant levninger av en gammel minoisk sivilisasjon. I dag er byen kjent for å være en av de vakreste i Hellas med en særegen stil hvor tradisjonelle kirker og venetiske fasader ligger vegg i vegg med kuppelmoskeer.

 

Gamlebyen er like ved den venetianske havnen som er innesluttet av utsøkte restauranter langs vannkanten. Torget er fullt av aktivitet, mens nabodistriktet Topanas er hjem til mange sjarmerende, gamle bygninger med smale og svingete veier.

 

Chania har flere markeder, både innendørs og utendørs, som selger allslags ferske produkter og krydder. Disse er vel verdt et besøk for en smakebit av det autentiske Kreta.

 

Fodele

Bygd blant appelsinlunder, landsbyen Fodele er også verdt et besøk. I tillegg til en vakker park finner du også et godt utvalg av håndverkerbutikker og restauranter. Dette er den tidligere residensen til den kjente maleren, El Greco, og mange turister kommer hit for å se hans hus og museum som ligger ca 1 km fra selve landsbyen.

 

Knossos

Knossos er Kretas arkeologiske stolthet, og her finner man øyas største arkeologiske utgravning fra bronsealderen. Man kan leie en guide ved inngangen og en kan lett tilbringe en hel dag her for å utforske minoiske palasser og gamle gater. Hvis du kommer i juli eller august, ta med en hatt eller en parasoll – det blir utrolig varmt.

 

Knossos er også hjem til den legendariske Minotaur – halvt mann, halvt okse som bodde i en labyrint.

 

Utgravninger fortsetter den dag i dag og et omfattende bevaringsprogram er underveis for å stoppe skader og forverring av palasset.

 

Samaria Gorge

Samaria Gorge er en nasjonalpark som ligger sørvest på øya. Turister tar den 13 km lange gåturen gjennom fjellkløften til kysten av Libyahavet. Et godt par med sko er et must, og ikke glem å sjekke værmeldingen – kraftig regn om våren kan gjøre deler av turen farlig uten en profesjonell guide.

 

 

Om Forfatteren

 

Bestill din leiebil Kreta hos eLeiebil. Bestill online eller ring gratis! Hos eLeiebil finner du også leiebil Alicante, leiebil Malaga og leiebil USA.

Image courtesy of franky242 / FreeDigitalPhotos.net

"Jomfruelig land er et sted hvor menneskehender aldri har satt sine føtter." (Hans Petter 7 år)

Copyright © All Rights Reserved